יבוא ויצוא וסחר בינלאומי
אחד מערוצי הפעולה החשובים לכל יזם בתחום היזמות העסקית, הוא נושא היבוא והיצוא, בעת הקמת עסק חדש או ליזם בעל עסק קיים, היבוא מאפשר ליזם להביא לארץ במחירים נמוכים יותר מוצרים או חומרי גלם לצורך מכירה בארץ והיצוא מאפשר לכל יזם בעת הקמת עסק חדש או בניהול עסק קיים, למכור מוצרים שהוא קונה או מייצר בארץ, ללקוחות בחו”ל.
ענף היבוא והיצוא הינו ענף דינאמי, מרתק ובעל אפשרויות והזדמנויות רבות.
על מנת לעסוק בתחום זה יש להצטייד בארגז כלים מקצועי הכולל ידע בתחומים רבים כגון, מיסים, מכסים, מכסות, שיווק, הגבלות יבוא, חוקים, ארגונים בינלאומיים, תחרות, אמצעי תשלום, אמצעי תובלה אוויריים, יבשתיים וימיים, חישובי עלויות, ביטוח ועוד.
יזם המקים עסק חדש ומעוניין לעסוק בתחום זה, בין אם למטרת יבוא של מוצר או שירות או למטרת ייצואם לחו”ל חייב להכיר את עולם היבוא והיצוא באופן מעמיק ופרטני.
יבוא ויצוא נקרא גם סחר בינלאומי, זהו מסחר בסחורות ושירותים אל מחוץ למדינה. שאנחנו מביאים סחורה או שירות לארץ זה נקרא יבוא ושאנחנו שולחים מוצר או שירות לחו”ל זה נקרא יצוא. הסחר הבינלאומי מהווה מקור חשוב מאוד לכלכלתן של מדינות והוא קובע את התל”ג (תוצר לאומי גולמי) של כל מדינה. גובה התל”ג של מדינה קובע האם זוהי מדינה מפותחת או לא כאשר השאיפה היא תמיד להגיע לתל”ג כמה שיותר גבוה ולייצא כמה שיותר. מכאן אנו למדים שיבוא ויצוא זהו תחום חשוב ודינאמי עם אפשרויות אינסופיות.
האם כדאי לעסוק ביבוא ויצוא ?
אין זה סוד כי תחום זה הינו בעל פוטנציאל רווח עצום, אך עם זאת, תחום זה טומן בחובו סכנות רבות, על מנת להנות מפוטנציאל הרווח ולהימנע מסיכונים כלכליים, מומלץ להתחיל לעסוק בתחום זה אך ורק לאחר שנרכש ידע מקצועי ועסקי בתחום. בקורס היזמות העסקית של בית הספר ליזמות עסקית היזמים מקבלים את כל הידע המקצועי והעסקי הדרוש על מנת “לקפוץ למים” ולהתחיל לעסוק ביבוא ויצוא בצורה הנכונה והמתאימה ביותר ליזם.
איך מתחילים לייבא/לייצא?
יזמים רבים, בעת הקמת עסק חדש,או סהבגרת הפעילות של עסק קיים,מניחים שמציאת מוצר או שירות אטרקטיביים בחו”ל ויבואם לארץ או יצוא של מוצר או שירות אטרקטיביים לחו”ל מהארץ זוהי פעולה פשוטה ומרגע שמצאו את המוצר או השירות עלו על דרך המלך. הנחה זו איננה נכונה ברוב המקרים, איתור של מוצר או שירות אטרקטיביים זהו רק שלב אחד במסכת היבוא והיצוא בנוסף לשלב זה יש להיות בקיא בחוקים המדינתיים ונורמות בינלאומיות שעוסקים ביבוא ויצוא, בנוסף יש לדעת כיצד לשווק את המוצר או השירות בצורה נכונה, לבדוק האם המוצר או השירות קיימים בשוק או האם ניסו להחדיר אותם לשוק בעבר, לבצע ניתוחי כדאיות וכו’.
האם כדאי לייבא לארץ או לייצא ?
ישראל נחשבת לאחת היצואניות הגדולות בעולם יחסית לגודלה, תחום המחקר והפיתוח בארץ תמיד נמצא במגמת עלייה ולכן תמיד צצות הזדמנויות לייצא לחו”ל מוצר שפותח בישראל וייחודי לה. אך אל לנו לשכוח שאנו מדינה קטנה ומתפתחת ותמיד ישנה אפשרות להחדיר לארץ מוצר או שירות שקיים בחו”ל ועדיין לא הגיע לארץ, או לסירוגין, לייבא מוצר או שירות במחיר אטרקטיבי יותר מהמחיר בארץ. חשוב מאוד לבדוק שערי מטבע חוץ לעומת השקל לפני כל פעולה של יבוא ויצוא, במצב בכלכלי בו שרוי העולם היום ישנן תנודות חדות בשערים, תנודות אלה משפיעות על ענף היבוא והיצוא באופן ישיר.
ניתן לבדוק שערי מט”ח באתר של בנר ישראל בקישור הבא :
http://www.bankisrael.gov.il/heb.shearim/index.php
מה קורה בעולם בתחום היבוא והיצוא ?
העולם נמצא כיום בתהליך של גלובליזציה, סחורות ושירותים עוברים בין מדינות בצורה חופשית והסכמי סחר חדשים נחתמים על בסיס קבוע. ישנם כיום ארגונים ומוסדות רבים העוסקים בתחום היבוא והיצוא וכל יזם השואף להצליח ולשגשג בתחום זה צריך להכיר גופים אלה או לפחות חלק מהם. הארגון הגדול והמהותי ביותר בענף זה הוא גוף שנקרא ארגון הסחר העולמיWorld Trade Organization , WTO שמטרתו ניהול ויישום הסכמי סחר בין מדינות. מטרת העל של הארגון היא לשפר את רווחת המדינות החברות בו באמצעות הבטחת זרימה של סחורות ושירותים באופן חופשי, ללא מגבלות ובאופן נוח, ודאי ומוסדר ככל האפשר. הארגון הוא אחד הגופים המרכזיים שדוחפים לגלובליזציה כלכלית. בארגון חברות כיום 153 מדינות ביניהן ישראל. עיסוק ביבוא ויצוא מחייב היכרות וידע לגבי ארגון הסחר העולמי, מטרותיו,כלליו והסכמיו, בקישור הבא ניתן למצוא את כל המידע הדרוש לעניין ארגון הסחר העולמי (האתר באנגלית) : http://rtais.wto.org/UI/PublicMaintainRTAHome.aspx
מה לגבי מיסים, מכסות ומכסים?
בעניין זה, יש לשים לב למיסוי בישראל ולמיסוי במדינה ממנה מייבאים או אליה מייצאים. ישנם מוצרים אשר פטורים ממכס וישנם מוצרים שיש לגביהם מכסות (הגבלה לכמות אותה ניתן לייבא או לייצא), ולכן יש לעשות בדיקה פרטנית לפני שמתחילים בתהליך היבוא או היצוא.
על מנת לקבל מידע פרטני לגבי מיסים, תשלומים, טפסים וכו’ ניתן לפנות לקישור הבא :
http://www.gov.il/FirstGov/TopNav/Audience/AImportExport/
על מנת לבדוק תעריפי מכס ומס קנייה בישראל יש לפנות לאתר של רשות המיסים בקישור הבא : http://62.219.95.10/taarifhistory/TaarifMechesMain.aspx .
בנוסף למכס ומס קנייה, ישנם גם מיסים מרוכזים לכל מוצר שאנו שואפים לייבא, את גובה המס ניתן לראות בקישור הבא :
http://62.219.95.10/misimmeruk/taxesconc.aspx
בשנה שעברה ניתן צו יבוא חופשי, המקל את מלאכת היבוא לארץ באופן משמעותי. לעיון בצו יש לפנות לקישור הבא :
http://www.moit.gov.il/NR/rdonlyres/E465F5EE-5A1D-4C8E-AF68-A44D463E9519/0/FreeImportLawtill050308.pdf
נתוני יבוא ויצוא
היבוא לארץ מתפלג לפי אזורים כאשר 30%-40% מהיבוא היה מארצות האיחוד האירופי, 15%-25%מהמזרח, 15%-20% מארצות הברית וה-30% הנותרים מיתר מדינות העולם.
היקף היצוא מתפלג בממוצע לפי אזורים כאשר 25%-35% מהיצוא הוא לארצות האיחוד האירופי, 30%-40% לארצות הברית, 15%-20% למזרח ויתר היצוא ליתר מדינות העולם.
על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, חלה עלייה מתמשכת בהיקף היבוא והיצוא. נתון זה מראה על מגמת עלייה חד משמעית, דבר זה מראה כי זהו הזמן הנכון להתחיל לעסוק בתחום.
נתונים אלה אינם כוללים את היקף היבוא והיצוא בתחום השירותים.
נתונים אלה אינם כוללים את קשרי היבוא והיצוא עם הרשות הפלסטינית.
בקורס היבוא והיצוא של בית הספר ליזמות עסקית אנו נלמד באופן פרקטי כיצד להיות יזם בתחום היבוא והיצוא על כל המשתמש מכך. נלמד כיצד לאתר מוצר או שירות אטרקטיביים, כיצד להתקשר עם שותפים עסקיים בחו”ל, נלמד מילים וביטויים באנגלית עסקית המתקשרים לסחר בינלאומי, כיצד להתקשר בחוזי סחר, כיצד לכתוב תכנית עסקית, תנאים וכללים בסחר בינלאומי, תכנון משלוחים, כיצד לחשב מכסים ומיסים, מהם שיטות ואופציות התשלום בסחר בינלאומי וכו’.